SALVADOR PUIG ANTICH 45 anys després

El dissabte 27 de juny, a les 12 del migdia, hi haurà la presentació del llibre Salvador Puig Antich, 45 anys després  al MUME

L’acte anirà a càrrec de Carme Puig Antich –germana de Salvador–, de l’escriptor Eduard Màrquez i del coordinador del llibre, Ricard de Vargas Golarons

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) 09/06/2020.- El dissabte 27 de juny, a les 12 del migdia, hi haurà la presentació del llibre Salvador Puig Antich, 45 anys després (Editorial Descontrol, Barcelona, 2019) al MUME, a la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada).

La presentació anirà a càrrec de Carme Puig Antich –germana de Salvador–, de l’escriptor Eduard Màrquez i del coordinador del llibre, Ricard de Vargas Golarons.

La presentació anirà acompanyada de l’exposició Salvador Puig Antich i el MIL.

El llibre recupera aspectes pràcticament desconeguts del pensament del jove militant del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL) i aporta una important documentació política i fotogràfica inèdita i conte diversos articles de Ricard de Vargas Golarons, Felip Solé Sabaté, Jean Marc Rouillan, Sergi Rosés, de les germanes Puig Antich, i també articles inèdits d’en Salvador, cronologies de l’època i biogràfica de Puig Antich.

Salvador Puig i Antich, dit «El Metge», (Barcelona, 30 de maig del 1948 – 2 de març del 1974) fou un anarquista i antifeixista català, actiu durant els anys seixanta i començaments dels setanta.

Va morir executat al garrot vil dins la presó Model pel franquisme després de ser sotmès a un consell de guerra sumaríssim per part d’un tribunal militar a Barcelona i condemnat a mort,

Notícia publicada el març de 2019 sobre l’edició del llibre:

Salvador Puig Antich: 45 anys i un llibre

A través d’un recull de cartes, fotos, textos polítics i d’altres materials inèdits, un nou llibre col·lectiu recupera aspectes pràcticament desconeguts del pensament del jove militant del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL), executat el 2 de març de 1974 a la presó Model de Barcelona

[Directa 01/03/2020] Redacció Directa

Aquest és un llibre destinat a la recuperació de la memòria i a caminar cap a les llibertats autèntiques. Tornar a lluitar de debò, adequant-se als temps actuals. En el moment en què ens trobem, a l’Estat espanyol i en l’àmbit global, cal recuperar experiències de lluita autogestionària, i que la joventut pugui tenir referents, més enllà dels partits polítics que van pactar amb el franquisme en el seu moment i que ara ens governen.” Així s’expressa Ricard de Vargas Golarons, historiador i antic company de Puig Antich al Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL, per les seves sigles en castellà).

Vargas Golarons acaba de publicar Salvador Puig Antich, 45 anys després (Editorial Descontrol), volum en el qual destaquen les últimes cartes que va enviar el protagonista des de la presó de la Model de Barcelona, on va estar confinat després de ser condemnat a mort –acusat d’haver matat a trets l’agent policial Francisco Anguas– en espera d’un indult del règim franquista que, malgrat el clam internacional, no va arribar mai. L’execució per garrot vil es va consumar el 2 de març de 1974; aquest dissabte farà 45 anys. Entre els documents que recull el volum hi ha missives a Margalida Bover, la seva companya íntima d’aleshores, així com textos d’agitació política signats pel mateix Puig Antich. En total, 360 pàgines amb documentació, fotos cedides per la família, cartelleria de l’època i materials inèdits recollits en una edició d’autoria col·lectiva coordinada per de Vargas.

El llibre inclou també una cronologia vital de Puig Antich així com dels fets sociopolítics més destacats d’una època marcada per la repressió de les acaballes del franquisme i les lluites del moviment obrer i de grups autònoms com el MIL i OLLA. “Amb diferents documents es pretén donar una visió multilateral de Puig Antich; un costat humà i familiar, amb  textos elaborats per les germanes de l’activista, així com d’altres de caràcter militant, com el signat per Jean Marc Rouillan [històric militant antifeixista, també membre del MIL i d’Action Directe”, explica de Vargas.

Finalment, el llibre inclou entrevistes i articles periodístics del mateix de Vargas, de l’historiador Sergi Rosés, de Felip Solé Sabatè, sobre el MIL i OLLA.

Els demòcrates i feixistes es van plegar junts i amb els pactes de la transició van silenciar les lluites d’aquells anys”, reflexiona de Vargas. “Hi ha hagut un intent de recuperació de la figura de Puig Antich per part de l’antifranquisme i el catalanisme, quan ell no era ni una cosa ni l’altra. Era un anarquista. Atracar bancs era un mitjà, però era secundari. El que era important era la lluita obrera, l’autonomia”.

El llibre es presenta aquest divendres a l’AteneuPopular de Nou Barris de Barcelona a partir de 2/4 de 7 de la tarda, en el marc d’un acte de recordatori pels 45 anys de l’assassinat de Puig Antich, del qual De Vargas forma part de la comissió impulsora. Coincidint amb l’esdeveniment també s’inaugurarà una exposició fotogràfica i l’actuació de diferents grups i cantautores locals i de l’Estat francès. Ricard de Vargas, que forma part de la comissió impulsora de l’acte, conclou: “És un acte de memòria però també un acte de present: perquè lluitar per les llibertats i la transformació social sempre és una cosa actual”.

Per demà dissabte s’ha programat també una entrega floral al cementiri de Montjuïc, on està sepultat Puig Antich.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.